loader
Foto

Galerie foto

Centenarul României Mari la Dusseldorf

Duminică, 11 noiembrie, de la ora 16.00, urmăriţi la TVR Internaţional un amplu reportaj realizat de Sandrino Gavriloaia în mijlocul românilor din Dusseldorf.

 

TVR Internaţional vă prezintă duminică, 11 noiembrie, de la ora 16.00, un amplu reportaj realizat de Sandrino Gavriloaia în mijlocul românilor din Dusseldorf – acolo unde Asociaţia germano-română ATHENEUM a marcat CENTENARUL MARII UNIRI ROMÂNEȘTI prin organizarea mai multor evenimente festive.

Potrivit ultimelor statistici federale, România a trimis, anul trecut, în Germania, cei mai mulți emigranți, cei 73 de mii de conaționali ai noștri depășind, pentru prima dată, numărul emigranților tradiționali din țări precum Siria sau Polonia. Pentru comunitatea noastră din Dusseldorf sărbătorirea unor aniversări și personalități naționale a intrat în firescul locului ce tinde astfel să devină o mică Românie.

„100 de ani la fondarea statului modern român“ s-a numit sărbătoarea  la care au participat muzicieni, artiști, instituții muzeale și personalități din Germania și România.

(oar_w460)

În parteneriat cu instituții și organizații locale au fost organizate concerte și recitaluri muzicale, vizite regale, prezentări de carte, lecturi publice, expoziții și demonstrații de artă populară românească, reprezentații de dansuri și costume tradiționale săseşti.

(oar_w460)

La Biserica St Antonius din Oberkassel s-au putut auzi, în românește, versurile lui Eminescu cântate pe muzica lui Ion Dumitru Chirescu. Programul a inclus lucrări ale compozitorilor români Ion D. Chirescu, Liviu Comes, George Enescu și Dinu Lipatti.

(oar_w460)

ASR Principesa Maria de România, în vizita regală de la Palatele Benrath și Jaegerhof, a fost alături de românii și germanii din Asociația Atheneum care au marcat amintirea primilor noștri regi în aceste locuri renane. Descendenta regilor și reginelor României a avut astfel prilejul să pășească pe urmele înaintașilor săi, la Dusseldorf.

(oar_w460)

Întâlnirea de la Primăria orașului Dusseldorf, în Altstadt, s-a constituit într-o mărturie a prieteniei româno-germane și a valorilor europene comune. La eveniment a participat ASR Principesa Maria de România. Ambasadorul țării noastre a venit special de la Berlin pentru a-l decora, în numele președintelui statului român, pe primarul orașului Dusseldorf.

(oar_w460)

Prin intermediul ambasadorul Emil Hurezeanu, Președintele României i-a atribuit primarului Thomas Geisel Ordinul Național pentru Merit, în grad de ofițer, în semn de apreciere pentru contribuția personală semnificativă pe care a avut-o la dezvoltarea relațiilor româno-germane, precum și la promovarea imaginii comunității românești în Germania.

Detalii pe larg, de la toate aceste festivităţi  - dar şi de la alte evenimente de celebrare a  Centenarului României moderne la Dusseldorf aflaţi duminică, urmărind materialul semnat de Sandrino Gavriloaia.

7:00 În Slujba Binelui

La 30 de ani de când Mitropolia Basarabiei şi-a reluat misiunea spirituală, observăm strădania preoţilor de pe ambele maluri ale Prutului-adevăraţi promotori ai valorilor şi spiritului românesc-de a face misiune în parohiile din Republica Moldova. Patriarhia Română susține Ortodoxia în spațiul dintre Prut şi Nistru, iar duhovnicii reuşesc să-i adune pe oameni în jurul bisericii şi să ridice lăcaşuri de cult acolo unde n-a existat niciodată un loc de rugăciune. Rând pe rând, vă vom prezenta istoriile lor-exemple demne de urmat. Producător şi realizator Tatiana Slivca

7:30 Vivi Art

Vivi Art este o emisiune de divertisment, cu impact educativ, destinată atât copiilor, cât și părinților. Gazda proiectului este Vivien Rusu, o fetiţă talentată de 11 ani. Curioasă din fire, ea îşi propune să îi descopere pe copiii din Republica Moldova, care îşi savurează copilăria prin prisma talentelor.

Fiecare emisiune are în calitate de invitat un copil talentat, pasionat, dedicat harului său. Domeniile explorate sunt diverse: gastronomie, teatru, muzică, sport, dans, astronomie, hipism, călătorie, vlogging, etc. Emisiunea, filmată în manieră home video, este interesantă, veselă şi educativă.

Prezentator Vivien Rusu Producător Tatiana Slivca

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri