loader
Foto

"Cavalerii munţilor albi": povestea ascensiunilor în situaţii-limită

La TVR Internaţional, ați putut urmări, vineri, 16 martie, de la ora 18:30, documentarul "Cavalerii munţilor albi", realizat de Răzvan Cojocariu.

 

Acolo unde se termină orice drum pe hartă, începe misiunea lor.

Sunt poveştile unor militari puşi în faţa unor situaţii-limită în timpul ascensiunilor din Carpaţii Orientali, pe vreme de viscol şi ger.

(w882) cavalerii

Un documentar despre iarnă, condiţii extreme, pasiune şi determinare, cu “Lupii negri” din Iași și vânătorii de munte de la Vatra Dornei.

***

Batalionul 151 "Lupii negri" din Iaşi se află însă pentru prima dată în faţa unor asemenea provocări, trebuind să urce până la 1.500 de metri în Munţii Tarcău, la doar câteva luni după ce s-au întors dintr-o misiune de jumătate de an în Afganistan.

(w882) Cavalerii

De partea cealaltă a Carpaţilor Orientali, în Munţii Suhardului, se află în acelaşi timp şi militarii Batalionului 17 Vânători de Munte "Dragoş Vodă", oameni născuţi şi crescuţi pe schiuri, în zona Vatra Dornei.

(w500) cavalerii

Cum reuşesc să facă faţă provocărilor iernii, care sunt poveştile din timpul ascensiunilor pe schiuri, cum arată o noapte în iglu la - 24 de grade pe vârful muntelui, dar şi amintirile lor din Afganistan, unde au pierdut camarazi sau au fost răniţi... într-o poveste de iarnă spusă de "Cavalerii munţilor albi", filmată în munţii din zona Moldovei, de videojurnalistul TVR Iaşi Răzvan Cojocariu.

(w882) cavalerii

***

Difuzare la TVR Internaţional:

Vineri, 16 martie, ora 18:30

Sâmbătă, 17 martie, ora 5:30

***

Documentarul poate fi urmărit online pe TVR+ la ora difuzării.

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Povestea românilor excepţionali din laboratoarele americane (II)

În laboratoarele americane se naşte civilizaţia secolului viitor, iar românii iau parte la acest proces. Le propunem telespectatorilor sã îi cunoascã în aceste trei noi episoade filmate pe Coasta de Vest a SUA pe cercetătorii din cele mai renumite laboratoare ale lumii. Vom afla care este mobilul intelectual al acestor oameni excepţionali, care este frontiera pe care încearcã sã o depãşeascã, cum se vede viitorul din aceste avanposturi ale ştiinţei. Vom afla care este contribuţia şcolii româneşti la formarea lor, în ce constã competitivitatea în cercetare, care sunt avantajele oferite de mediul academic american, cum vãd România şi cum îşi planifică viitorul.

Nu în ultimul rând, încercãm sã creionãm o hartã a competenţelor româneşti din Statele Unite.

Această este a doua serie, prima fiind filmată în 2013 în New York, Boston și San Francisco.

Episodul 8: Ion Stoica

Ion Stoica este profesor de Știinta calculatoarelor la Universitatea Berkeley de 23 de ani, fondator al companiei Databricks, cel mai dezvoltat proiect open-source de gestionare a volumelor mari de date, singura platformă software care combină datele cu inteligenţa artificială. Compania l-a propulsat în topul Forbes ca al patrulea cel mai bogat român din lume, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Este specializat în sisteme IA, cloud computing, rețele, Big data, design de algoritmi și sisteme de securitate.

Director la Sky Computing Lab, cofondator Anyscale (2019), Databricks (2013) și Conviva Networks (2006). Este autorul a peste 100 de lucrări peer reviewed. Este membru de onoare al Academiei Române. A primit mai multe premii, printre care Mark Weiser Award (2019), SIGOPS Hall of Fame Award (2015).

Databricks, compania lansată în 2013, permite gestionarea volumelor mari de date prin aşa-numită arhitectură lakehouse, fiind singura platformă software care combină datele cu Inteligenţa artificială. În 2022, compania era evaluată la 38 de miliarde de dolari.

Realizator şi moderator Marian Voicu

(Reluare)

12:00 Articolul VII (R)

*Aderarea României la Spaţiului Schengen terestru. Alegerile europarlamentare şi votul în diaspora. Măsuri menite să reducă timpul de soluţionare a dosarelor de cetăţenie.

Invitaţi: Dan Cărbunaru, director-fondator, Calea europeană şi Ciprian-Adrian Florescu, vicepreşedinte, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie

Realizator şi Moderator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Mihaela Iamandei şi Iulia Popescu

(Reluare)
 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

Dezvoltarea regiunilor cu fonduri europene

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 21:00, în direct la TVR Internațional, a fost difuzată o nouă ediție a emisiunii "Investiți în România!".

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

Diabetul zaharat, flagelul secolului 21

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Marți, 16 aprilie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, am revăzut o ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre rinita alergică, ...

 

#tvri