loader
Foto

Casa de Producţie TVR: Spectacol şi portret In Memoriam Radu Gabrea

La 81 de ani de la naşterea lui Radu Gabrea, la TVRi, TVR 3 şi TVR MOLDOVA, în perioada 15-17 iunie, s-a difuzat un spectacol regizat de artist şi un portret In Memoriam.

 

Anul acesta, se împlinesc 81 de ani de la naşterea regizorului şi scenaristului Radu Gabrea. Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul „Conferinţă la nivel înalt” şi un portret IN MEMORIAM Radu Gabrea, realizat de Daniela Ciolan.

PORTRET

IN MEMORIAM

RADU GABREA

Au mărturisit: Victoria Cociaş, Dinu Tănase, Florin Paraschiv, Vlad Rădescu, Demeter András, Manuela Cernat, Irina Margareta Nistor, Magdalena Schubert, Doru Vlădescu, Răsvan Popescu.

ECHIPA TVR:

EDITOR IMAGINE: CONSTANTIN MARCIUC

IMAGINE: CRISTIAN GLODEALĂ

PRODUCĂTOR: CĂTĂLIN MIREUŢĂ

REALIZATOR: DANIELA CIOLAN

***

(w882) Radu Gabre

Radu Gabrea s-a născut la Bucureşti în 20 iunie 1937.

După absolvirea Liceului „Spiru Haret”, se înscrie la Institutul de Construcții din București. În anul II e arestat timp de 9 luni și jumătate, deoarece un coleg îl invitase la o manifestație de solidaritate cu Revoluția din Ungaria din 1956, manifestație care de altfel nu a mai avut loc. După eliberare, este readmis la Facultatea de Construcții, pe care o termină cu diplomă de inginer construcții civile și industrial. Se înscrie apoi la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția regie de film, pe care a absolvit-o în 1968.

Radu Gabrea debutează în 1969 cu filmul de lung metraj „Prea mic pentru un război atât de mare”. Filmul, realizat după un scenariu de D.R. Popescu, a fost premiat la Festivalul de la Locarno, în 1970.

În acelaşi an a stat timp de 6 luni la Paris şi a realizat primul serial de televiziune din România: „Urmărirea”.

Următorul său film, „Dincolo de nisipuri”, realizat în 1973, a fost oprit din ordinul lui Nicolae Ceaușescu. În urma conflictului respectiv, precum și a intervențiilor cenzurii, Radu Gabrea a emigrat în Germania, țara de origine a mamei sale. Acolo a trăit între anii 1974 și 1997 și a făcut câteva filme: „Nu te teme, Jacob!” (Fürchte dich nicht, Jakob! - 1981), o adaptare liberă a nuvelei „O făclie de Paște”, „Un bărbat ca Eva” (Ein Mann wie EVA - 1984), „Ein Unding der Liebe” (1988), „The Secret of the Ice Cave” (1989).

Este decorat cu Ordinul Preşedinţiei Germane pentru Merite Culturale.

Revine în 1994 pe ecranele din România cu filmul „Rosenemil - O tragică iubire”. În timpul acestor filmări  îşi cunoaşte viitoarea soţie, pe actriţa Victoria Cociaş.

În 1997, se reîntoarce definitiv în România și devine primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, funcție pe care a îndeplinit-o până în 1999.

A fost profesor de regie și montaj la Academia de Teatru și Film din București și critic de film la mai multe ziare.

În 2002, i se acordă Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, din partea președinției României.

Gabrea a declarat într-un interviu din 2009 despre ultimul său film la aceea vreme „Călătoria lui Gruber”:

„Ca regizor în formare, modelul meu a fost Andrzej Wajda. „Cenușă și diamant" a rămas și azi reperul meu esențial în istoria filmului. De aici interesul meu pentru legătura între individ și istorie în toate, repet, în aproape toate filmele mele. De aici și interesul meu pentru o perioadă a istoriei României, pentru adevăruri ascunse și sistematic deformate. Pogromul de la Iași este un model exemplar al acestui caz”.

Începând din 2011 organizează „Mediaș Central European Film Festival (MeCEFF)" care devine un festival anual.  A fost membru fondator al Fundației „Filmul românesc".

Ultimul său documentar „Împărăteasa roșie - Viața și aventurile Anei Pauker" apare în iunie 2016. În invitația la premieră, Radu Gabrea afirma:

„Perioada comunismului în România, urmare directă a ocupației sovietice, constituie înca o epocă insuficient studiată a istoriei contemporane a României. Și, ca de fiecare dată într-un asemenea caz, miturile și legendele, foarte multe rezultate ale unor insistențe propagandistice de o culoare sau alta, înlocuiesc datele istorice reale. Cazul Anei Pauker este un caz tipic în acest sens."

„În linia interesului meu permanent pentru desoperirea falsificărilor istoriei contemporane a României, am socotit că readucerea în prim plan a adevăratei biografii a Anei Pauker este mai mult decât necesară.”

Radu Gabrea se stinge din viaţă pe 9 februarie 2017 la Bucureşti.

***

Conferinţă la nivel înalt

Scenariu de Radu Gabrea, după piesa cu acelaşi nume de Robert David McDonald

În distribuţie: Dana Dogaru, Victoria Cociaş, Alexandru Jitea

(w882) Conferinta

Imaginea: Nicolae Niţă

Montajul: Sebastian Chelu

Costume: Lia Manţoc

Scenografia: Florin Gabrea

Regia: Radu Gabrea

Acţiunea se desfăşoară în 1942, în timpul întâlnirii dintre Hitler şi Mussolini, care însă rămân ascunşi ochiului spectatorului. În raza aparatului de filmat intră doar faimoasele lor amante Eva Braun şi Clara Petacci, sporovăind sub stricta protecţie a unui soldat SS pe post de valet. Teoria „spaţiului vital” reflectată într-un perimetru claustrant prin intermediul acestor trei persoane!

Scenariul lui Gabrea preia într-un decupaj riguros piesa scoţianului Robert David Mac Donald „Summit Conference”, care a avut premiera londoneză în stagiunea 1980−1981 (protagonistă Glenda Jackson). Premiera românească s-a produs la Teatrul Nottara, în regia lui Petre Bokor, cu aceeaşi interpreţi: Dana Dogaru, Victoria Cociaş şi Alexandru Jitea. Spectacolul s-a jucat cu succes şi peste hotare, la Viena, în Canada şi SUA.

sursa: aarc.ro

(w882) Conferinta

***

Program de difuzare:

TVR Internaţional:

Conferinţă la nivel înalt vineri, 15 iunie, ora 23.00

Portret In memoriam Radu Gabrea sâmbătă, 16 iunie,  ora 0.30 și sâmbătă, 16 iunie,  ora 15.30

TVR MOLDOVA:

Portret In memoriam Radu Gabrea sâmbătă, 16 iunie, ora 13:30

Conferinţă la nivel înalt ora 17:00

TVR 3:

Conferinţă la nivel înalt duminică, 17 iunie, ora 20:00,

Portret In memoriam Radu Gabrea ora 21.30

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptanaru

Producători: Irina Bejenaru, Anastasia Ciuleacu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

18:45 Fact or fake

*Emisiune de combatere a dezinformării

Prezentator Irina Bejenaru

Producător Mihaela Ursu

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri