loader
Foto

“Bucureştiul sub ocupaţie”, episodul 3 din docudrama “În spatele frontului”

TVR Internaţional prezintă, în premieră, “Bucureştiul sub ocupaţie”, al treilea episod din docudrama “În spatele frontului”, duminică, 11 noiembrie, la ora 19.00.

 

La nici trei luni de la intrarea în Primul Război Mondial, România se vede nevoită să îşi declare capitala oraş deschis, permiţând astfel trupelor germane şi bulgare să o ocupe fără să o distrugă. Guvernul se refugiază la Iaşi, molimele se răspândesc cu rapiditate, mii de oameni îşi părăsesc casele şi fug din calea armatelor Puterilor Centrale. Cei care rămân în Bucureşti sunt nevoiţi să se obişnuiască cu rechiziţionările ocupanţilor, cu lipsa hranei şi a medicamentelor, cu umilinţa învinsului. Chiar şi în aceste condiţii, în Bucureşti există grupări care se opun ocupaţiei germane şi bulgare.

„În spatele frontului”, un proiect TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, duminică, ora 19.00

Amfitrioniii seriei, lect. univ. dr. Alin Matei, prodecan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti şi Mihai Constantin, jurnalist TVR, aduc în prim plan situaţii şi întâmplări mai puţin cunoscute, petrecute în timpul Primului Război Mondial.

Personaje memorabile, documente rare, reconstituiri de excepţie, în „Bucureştiul sub ocupaţie”, al treilea episod din docudrama „În spatele frontului”

Filmările acestui episod au fost realizate la Palatul Ghica din localitatea Căciulaţi, Palatul Ştirbey din Buftea, Palatul Regal din Bucureşti, Casa Memorială “Liviu şi Fanny Liviu Rebreanu – Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, studioul TVR din strada Molière.

(w882) Bucurestiu

“În acest episod, cel mai greu a fost să reconstituim haosul provocat de exodul populaţiei spre Iaşi. Trebuia să populăm o gară cu personaje diverse, îmbrăcate în costume de epocă, cu statut social diferit, care să readucă în faţa telespectatorului de azi ceva din teama şi degringolada dezrădăcinării. A fost o provocare ce ne-a ambiţionat şi a ieşit, consideram noi, onorabil” , este de părere Ruxandra Tuchel, scenarist şi regizor al proiectului “În spatele frontului”.

“Bucureştiul sub ocupaţie”, al treilea episod din docudrama “În spatele frontului”, poate fi urmărit duminică, 11 noiembrie, la ora 19.00, la TVR Internaţional.

Coordonator proiect: Cristina Leorenţ

Scenariul şi regia:  Ruxandra Tuchel

Scenografia: Viaceslav Vutcariov

Producător: Ioana Mureşan

Director de imagine şi editor imagine: Silviu Andrei

Coordonator filmări teren: Diana Ilica

Regizor secund şi secretar de platou: Mariana Ioniţă

Captare sunet: Valentin Bartolomeu, Cătălin Putinianu, Radu Paraschivescu

Coloana sonoră:  Matei Caramitru

10:00 Agrostrategia

Producător Vlad Macovei

10:50 Smart Diaspora

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri