loader
Foto

„Brâncuşi, sculptorul luminii’’ şi „Pur şi simplu, Brâncuşi’’ la TVRi

TVR Internaţional marchează în acest sfârşit de săptămână împlinirea a 62 de ani de la dispariţia lui Constantin Brâncuşi, „românul universal”, prin programarea sâmbătă şi duminică, de la ora 19.00, a două programe speciale dedicate artistului.

 

În 16 martie 1957, Constantin Brâncuşi punea punct vieţii şi activităţii rămânând însă, nemuritor prin arta sa. Aşa cum afirma scriitorul şi criticul de artă francez Jean Cassou, Brâncuşi este: "unul dintre cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor", în timp ce sculptorul englez Henry Moore consideră că: "Brâncuşi a fost acela care a dat epocii noastre conştiinţa formei pure".

Românii din întreaga lume pot descoperi personalitatea, viaţa şi opera marelui artist român urmărind la TVR Internaţional pe parcursul a două zile, discuţiile Danielei Zeca Buzura cu invitaţii săi: criticul şi istoricul de artă Pavel Şuşară şi  jurnalistul Cornel Mihalache, autorul documentarului ’’Brâncuşi’’ din cadrul Campaniei TVR ’’Mari români’’

Astfel sâmbătă, 16 martie, de la ora 19.00,sub titlul „Brâncuşi, sculptorul luminii’’ vom afla drumul parcurs de Constantin Brâncuşi - de la tinda casei de ţăran, la aula Academiei Române.

Ediţia a fost realizată de Ileana Ploscaru Panait în 2013 cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la inaugurarea, în 1938, a Coloanei Infinitului de la Tg. Jiu.

Duminică, 17 martie, de la ora 19.00, la „Pur şi simplu, Brâncuşi’’ -Daniela Zeca Buzura, în compania celor doi invitaţi de sâmbătă, susţin demersul Televiziunii Române menit să treacă dincolo de o sărbătoare festivistă decretată ca o Zi Naţională Brâncuşi şi să facă puţină lumină asupra unor sensuri profunde ale artei şi vieţii unui român genial.

Brâncuşi este pentru mulţi românul cu care ne mândrim dar, pe care nu-l înţelegem, şi căruia îi reproşăm îndepărtarea de ţară şi renunţarea la cetăţenia română. Darul făcut statului francez de Brâncuşi putea fi al României dacă decidenţii din anii 1950 – 1960 ar fi avut deschiderea de a-l primi. Statul francez deţine acum valoroasa colecţie Brâncuşi din atelierul său parizian, iar statul român doar câteva piese de la începuturile creaţiei sculptorului – şi puţini ştiu despre durerea artistului când, la finalul vieţii, a decis să-şi taie rădăcinile pentru ca opera sa să supravieţuiască.

Ediţia de duminică a fost realizată de Ileana Ploscaru Panait în 2016 la aniversarea a 140 de ani de la naştere (1876 - 1957).

 

5:00 Antidot la uitare (R)

*Edmond Deda

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)

5:30 Nocturne (R)

Invitată Cerasela Iosifescu

Moderator şi realizator Marina Constantinescu

Regia artistica Aurel Badea

Producător Oana Cucuruzeanu

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri