loader
Foto

Galerie foto

Astmul bronşic la copiii preşcolari

La majoritatea copiilor bolnavi de astm şi la aproape jumătate din adulţi cauza bolii este o alergie la unele substanţe prezente în aer. Detalii puteţi afla din ediţia de joi, 21 noiembrie, a emisiunii “Un doctor pentru dumneavoastră”.

 

Cristina Timuș

UPDATE: Ediţia emisiunii din 21 noiembrie este disponibilă pe TVR +

Ce este Astmul?

Este o boală care afectează bronhiile. Bronhiile sunt ramificaţii ale traheei ce conduc aerul spre alveolele pulmonare. La astmatici, bronhiile se îngustează astfel încât apar dificultăţi în circulaţia aerului atât la inspiraţie cât şi la expiraţie. O serie de factori pot sta la originea acestei afecţiuni, cum ar fi: fibrele musculare situate în jurul bronhiilor se contractă (spasm bronşic); mucoasa este iritată şi se congestionează; în interiorul bronhiei se acumulează mucus anormal de vâscos.

Caracteristic astmului este rolul important jucat de contracţia musculaturii bronhiilor. Spasmul dispare în câteva minute după inhalarea medicamentelor specifice, iar circulaţia aerului în bronhii este net ameliorată. Acest fapt confirmă diagnosticul de astm alături de alte teste funcţionale pulmonare.

La majoritatea copiilor bolnavi de astm şi la aproape jumătate din adulţi cauza bolii este o alergie la unele substanţe prezente în aer. Reacţia alergică provoacă inflamarea mucoasei bronhice prin vasodilataţie şi secreţia în exces a mucusului şi conduce progresiv la contracţia muşchilor bronşici. Tratamentul trebuie să permită pacientului să ducă o viaţă normală în ciuda bolii de care suferă, adică să efectueze toate activităţile dorite şi, bineînţeles, sport. Copiii cu astm bronşic au o respiraţie dificilă. Dificultăţile în respiraţie pot apărea din când în când sau, în cazurile severe, în fiecare zi. Crizele de astm bronşic pot să apară pe toată perioada copilăriei (boală cronică), ele putând fi controlate prin tratament medicamentos.

Astmul şi psihicul

Interacţiunile între astm şi psihic sunt variate. Fiecare persoană reacţionează diferit la aflarea diagnosticului. La început pot domina frica şi incertitudinea. Pentru pacient o criză de dispnee este întotdeauna o experienţă dramatică, ea putând declanşa o reacţie de frică, ce va afecta la rândul ei respiraţia. Starea psihică poate la rândul ei influenţa funcţia pulmonară şi astmul. Înţelegerea faptului că există tratamente eficace împotriva astmului are adesea un efect pozitiv, liniştitor asupra persoanelor bolnave.

sursa: sfatulmedicului.ro.

Mai multe detalii aflaţi din emisiunea Un doctor pentru dumneavoastră, joi, 21 noiembrie, ora 18:00, la TVRi. Invitatul ediţiei este Prof. Dr. Cernatescu Ioan - medic Primar Pediatru, cu competenţe în explorări funcţionale respiratorii.

***

Un doctor pentru dumneavoastră se difuzează de luni până joi la TVRi, la ora 18:00, şi online pe TVR +.

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

20:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri