loader
Foto

„Șase personaje în căutarea unui autor”, spectacol al Naţionalului ieşean, la TVR

Casa de Producție TVR vă propune să urmăriți, în săptămâna 26 iunie - 1 iulie, un spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național "Vasile Alexandri" din Iași: „Șase personaje în căutarea unui autor”.

 

Teatru TV

În 28 iunie se împlinesc 150 de ani de la nașterea dramaturgului, poetului și eseistului Luigi Pirandello (28 iunie 1867 - 10 decembrie1936), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1934.

Casa de Producție TVR vă propune să urmăriți un spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național Vasile Alexandri din Iași: „Șase personaje în căutarea unui autor”.

Piesa a fost jucată pentru prima data în 1921 la teatrul Valle din Roma. Publicul s-a împărțit în suporteri și adversari. Autorul, care a fost prezent la premieră împreună cu fiica sa Lietta, a fost forțat să părăsească teatrul printr-o ieșire laterală pentru a evita mulțimea de adversari. Oamenii nu erau încă pregătiți pentru teatrul absurdului.

Situația s-a îmbunătățit la reprezentațiile ulterioare, mai ales după ce Pirandello a scris cea de-a treia ediție a piesei, publicată în 1925, cu un preludiu care clarifică structura și ideile sale.

O companie de teatru se pregătește pentru repetiții, dar este întreruptă de sosirea a șase oameni ciudați. Regizorul piesei, furios din cauza întreruperii, cere o explicație. Oamenii explică: sunt personaje neterminate în căutarea unui autor care să le scrie povestea. Regizorul crede inițial că sunt nebuni, dar, pe măsură ce încep să se contrazică între ei și să dezvăluie detalii despre povestea lor, începe să asculte. Acesta este pretextul piesei.

(w882) Luigi Pira

„Șase personaje în căutarea unui autor”, de Luigi Pirandello

Traducerea: Alexandra Bărcilă 

În distribuție:

Constantin Popa, Cornelia Gheorghiu, Doina Deleanu, Constantin Avădanei, Ada Gîrţoman, Adi Cărăuleanu, Despina Marcu, Florin Mircea, Brîndușa Aciobaniţei, Pușa Darie, Theodor Stanciu și copiii Vlad Iftinca și Raluca Tudorică

Muzica: Gabriel Basarabescu 
Scenografia: Rodica Arghir 
Regia TV: Eugen Todoran 
Regia artistică: Irina Popescu Boieriu

(w882) Luigi Pira

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 26 iunie, ora  21.10

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 1 iulie, ora 16.00

TVR Internaţional: vineri, 30 iunie, ora 23.00/ sâmbătă, 1 iulie, ora 18.00

TVR 3: duminică, 25 iunie, ora  22.00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Dorin Chioţea, jurnalist TVR

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producători: Mihaela Căciuleanu, Florenţa Dăscălescu

Regia artistică Dan Manoliu

17:00 Interviu cu Şerban Foarţă

Prezintă Călin Andrei Mihăilescu

Realizat de Universitatea de Vest din Timişoara

(redifuzare)

 

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Efectele exceselor de sărbători

Efectele exceselor de sărbători

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

O nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" în care discutăm despre efectele exceselor de sărbători, tratarea bolilor de oase și legătura ...

Acad. Maya Simionescu:

Invitatata Danielei Zeca Buzura de de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion" , este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

 

#tvri