loader
Foto

Amintiri din infern – Transnistria | VIDEO

Din 11 octombrie, TVR Internațional difuzează săptămânal o serie de mărturii-document ale supraviețuitorilor deportărilor în Transnistria, originari din Bucovina. În fiecare duminică, de la ora 14:30, la TVRi și online pe TVR+.

 

Filmările pentru această serie au fost realizate în Israel, în România și în Ucraina, de echipe ale TVR Internațional și BucPress Tv din Cernăuți. Echipa de profesioniști din Cernăuți a mers pe urmele amintirilor până dincolo de Nistru, la Moghilov - locul unde mulți dintre evreii bucovineni și-au găsit sfârșitul.

Episodul 1

Episodul 2

„În 2015, poveștile de viață ale evreilor originari din România, care au trecut prin infernul lagărelor naziste, au ajuns pentru prima dată la mine. Am cunoscut atunci adevăruri ascunse de manualele de istorie din perioada comunistă. Am privit în ochi oameni care au trăit în infernul de la Auschwitz- Birkenau, care au avut șansa să se întoarcă și să ia viața de la zero, deși cei dragi lor au devenit cenușa împrăștiată în curtea lagărelor.

(w882) radauti

De la ei am învățat că nu există nu se poate și că, dacă cei dragi au pierit, tu ești dator să trăiești și să lupți de două ori mai mult.

În memorialul de la Yad Vashem mi s-a vorbit pentru prima dată de tragedia evreilor bucovineni deportați în Transnistria.

(w882) cernauti

Am luat drumul amintirilor și am descoperit supraviețuitori originari din Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Siret, Mihăileni, Dorohoi și Cernăuți, care au avut șansa să se întoarcă din ținutul groazei dintre Nistru și Bug. Aflați acum la vârsta la care își strâng în brațe nepoții sau chiar strănepoții, s-au întors în copilăria dureroasă și ne-au vorbit despre familiile pierdute, despre chinul îndurat și despre drumul pe care l-au străbătut din infern către o viață decentă.

(w882) placa memo

Deși la începutul acestui an ar fi trebuit să mergem pe urmele amintirilor în Cernăuți și mai departe, dincolo de Nistru, pandemia ne-a încurcat treburile, dar nu chiar de tot. Ne-au sărit în ajutor colegii noștri de la Cernăuți, care au mers ei pe drumul amintirilor prin vechiul cartier evreiesc din Cernăuți și la Moghilov, unde există cele mai multe gropi comune în care au fost aruncate trupurile unor copii, părinți, bunici născuți în Bucovina.

(w882) holocaust

Să nu uităm niciodată! Acesta ar fi pe scurt mesajul acestei serii de emisiuni-document. Să nu uităm niciodată că acum aproape 80 de ani umanitatea a avut momentele ei de moarte clinică. Să nu uităm sau, în unele cazuri, să nu ignorăm adevăruri dureroase despre indivizi care au lovit, care au batjocorit, care au omorât copii, femei și bătrâni, pentru că aveau ordine de îndeplinit. Singurul motiv: oamenii din bătaia puștii erau de altă etnie și religie decât ei.

Mărturiile adunate în această serie de emisiuni sunt lecții deschise despre o istorie neștiută și ascunsă, diplomatic, sub preșul faptelor fără sens din timpul celui de-al doilea război mondial.

Aura Dobre

***

Seria Amintiri din infern – Transnistria va fi difuzată în fiecare duminică, de la 14:30, pe TVR Internațional.

***

Echipa BucPress TV Cernăuți: Cristina Berdac, Vitalie Zâgrea, Marin Gherman

Interviurile cu supraviețuitorii deportărilor din Transnistria au fost filmate în Israel în 2019 de Claudiu Petringenaru.

Echipa TVR:

Imagine: Rudolf Szilagyi

Sunet: Marius Stanciu

Ilustrația muzicală: Cătălin Grigore

Lectura: Constantin Lupescu

Montaj: Nicoleta Georgescu

Realizator: Aura Dobre

12:00 Articolul VII (R)

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Prof.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

(Reluare)

13:00 Universitaria

Pe vremuri, România era considerată grânarul Europei, o ţară eminamente agrară. Astăzi, când tehnologia a evoluat fantastic şi viaţa noastră arată cu totul altfel, nu putem să nu ne întoarcem la ceea ce înseamnă o viaţă sănătoasă şi în armonie cu natura. Despre agricultură, horticultură, silvicultură, biotehnologii şi multe altele, într-o ediţie specială, în două părţi, dedicată Universităţii de Agronomie şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Jurnalisti Ana Maria Mindu si Gabriela Voinea

Jurnalist senior și prezentator Camelia Moise

Producator Larisa Avram

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri