loader
Foto

Mănăstirea Sfânta Parascheva din Vilaller

Miercuri, 9 noiembrie, de la ora 21:00, la TVR Internaţional şi pe TVR + a fost difuzată o nouă ediţie a emisiunii "Actualitatea TVRi": Episodul 1, "Cândva a fost", ediţie semnată de Elena Dinu.

 

Actualitatea TVRi

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

"Oarecând au fost popoare care se mişcau precum nişte sloiuri pe întinsuri de ape dezgheţate până ajungeau în locurile unde dogorea căldura vreunei civilizaţii cu care se contopeau. Asemenea migraţiilor periodice perioada marilor hramuri şi sărbători româneşti devine un răstimp al preumblării, al întâlnirii şi al regăsirii între români.

(w882) Actualitat

În 14 octombrie, se mişcă Moldova şi mare parte din ţară. Toată suflarea se mută la Iaşi.

E o vâltoare de har şi de credinţă, de speranţa şi de durere, care curaţă sufletele şi le înnobilează.

Spiritul marii sărbători a României şi a Moldovei a fost purtat dincolo de graniţe prin generaţia peregrinării ultimelor două decenii.

Sfânta Parascheva a fost aleasă ca nume dat în cristelniţă prin botez, a fost pecetluită prin icoană că hram al unor parohii şi a fost aşezată ca mărturie şi mărturisire acolo, departe de casă, pentru o subtilă megieşie cu cei de acasă.

Mănăstirea Sf. Parascheva din Vilaller este o astfel de pecete a Bisericii strămoşeşti.

(w882) Actualitat

Un proiect început în urmă cu trei ani a devenit o realitate complexă în care "piatră filosofală" este atât metalul nobil al credinţei, cât şi formă de agregare prin care sunt slujiţi românii din Spania.

La Vilaller există deopotrivă obşte monahală şi răgaz temporar pentru preoţi care îşi încep misiunea, sunt organizate tabere pentru tinerii care locuiesc peste hotare, se primenesc continuu limba şi simţirea aduse de acasă din România şi se caută un orizont care să treacă dincolo de generaţia timpului prezent.

Acasă, cândva credincioşii îl căutau pe preot; departe, preotul este dator să îi caute pe credincioşi. Rugăciunea liturgică îi învaţă pe credincioşi să se roage pentru izbăvirea lor, a celor din apropierea lor, dar şi pentru cei de departe. Omul se roagă pentru sine şi pentru toată lumea şi capătă conştiinţă şi se întăreşte în credinţă că mântuirea nu este posibilă în singurătate, ci numai în comunitate.

O sărbătoare consumată în spirit autentic românesc cu ie şi arnici aduse în miez de toamnă în Munţii Pirinei poate deveni leitmotiv pentru o priceasnă închinată dorului de casă şi stăruinţei de a găsi un liman."

Realizator Elena Dinu

(w882) Actualitat

Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+.

***

Emisiunea poate fi urmărită pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

23:15 PHOENIX. HAR/JAR

1:05 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Best of

Invitată Doina Cosman

Emisiune de Eugenia Vodă

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri