loader
Foto

Galerie foto

101 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la TVR Internaţional

Pe 27 martie, de-a lungul întregii zile, TVR Internațional a transmis ediții speciale dedicate Unirii, interviuri și documentare de colecție.

 

Încă de la primele ore ale zilei, mai exact de la ora 7.00, în direct, la TVR Internaţional, TVR MOLDOVA şi TVR 3, românii de pe ambele maluri ale Prutului şi de pe toate meridianele globului vor urmări ediţia specială a emisiunii MATINALII, realizată de TVR MOLDOVA, un program amplu în care istoricii invitaţi vor povesti despre semnificaţia acestei zile, vor fi difuzate reportaje despre publicaţiile dedicate Unirii Basarabiei cu Patria Mamă în 1918, iar artişti îndrăgiţi vor cânta despre dragostea de ţară şi soarta Basarabiei.

De la ora 12.00 este programat documentarul Unirea Basarabiei cu România, realizat de TVR Internaţional, în cadrul proiectului Centenarul Marii Uniri. Semnat de Radu Găină, acest documentar de colecţie surprinde efortul politic, diplomatic şi militar al unor luni, săptămâni şi zile febrile, depus de români în urmă cu 101 ani.

(w882)

De la ora 15.00, la Învingători. Vremuri şi Destine o cunoaştem pe Irina Vlăduca Marghiloman, unica descendentă a omului politic conservator şi prim-ministrului Alexandru Marghiloman şi celebrăm contribuţia acestui mare patriot la Unirea Basarabiei cu România.

De la ora 17.00, la Obiectiv Comun, Dana Ciobanu prezintă o ediţie specială despre evenimentele ce marchează actul istoric din 27 martie 1918 de la Chişinău. Moderatoarea emisiunii va răsfoi împreună cu invitaţii săi, filele istoriei prin documente, declaraţii, proclamaţii.

Încheiem ziua aniversară la TVRi urmărind de la ora 0.00 documentarul Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri. Pornind de la cartea omonimă, scrisă de lectorul universitar doctor Bogdan Bucur, documentarul regizat de Titus Scurt, reuneşte invitaţi de marcă – academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române; academician Răzvan Theodorescu, vicepreşedintele Academiei Române; prof.univ.dr. Bogdan Murgescu, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti; conf.univ.dr. Adrian Niculescu, Facultatea de Ştiinţe Politice, SNSPA Bucureşti – care ne invită la o călătorie în timp, în urmă cu o sută unu ani, pentru a reconstitui evenimentele ce au dus la Marea Unire din 1918.

 

4:00 A doua Românie (R)

Este prima pianistă din România devenită Young Steinway Artist. S-a remarcat de la o vârstă fragedă, iar la 7 ani, debuta pe scena Ateneului Român. A cântat pe marile scene din Europa, America de Nord și Asia şi a obţinut numeroase premii, iar concertele au fost difuzate de cele mai importante canale de muzica clasică. Sînziana Mircea are o carieră impresionantă de pianist concertist şi este profesor universitar de pian la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sardinia.

La cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Venezia, România va prezenta o expoziție a artistului clujean Șerban Savu ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber, curatoriată de Ciprian Mureșan. De altfel, cei doi artişti s-au bucurat recent de un real succes în capitala Italiei, unde au avut loc doua expoziţii organizate de Accademia di Romania. Despre aceste evenimente şi despre felul în care este promovată şi reprezentată cultura româna la Roma, vorbim cu Oana Boşca Mălin, director adjunct la Accademia di Romania.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

5:00 Prezenţe româneşti (R)

*Episodul 8

Ion Stoica este profesor de Știinta calculatoarelor la Universitatea Berkeley de 23 de ani, fondator al companiei Databricks, cel mai dezvoltat proiect open-source de gestionare a volumelor mari de date, singura platformă software care combină datele cu inteligenţa artificială. Compania l-a propulsat în topul Forbes ca al patrulea cel mai bogat român din lume, cu o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari.

Este specializat în sisteme IA, cloud computing, rețele, Big data, design de algoritmi și sisteme de securitate.

Director la Sky Computing Lab, cofondator Anyscale (2019), Databricks (2013) și Conviva Networks (2006). Este autorul a peste 100 de lucrări peer reviewed. Este membru de onoare al Academiei Române. A primit mai multe premii, printre care Mark Weiser Award (2019), SIGOPS Hall of Fame Award (2015).

Databricks, compania lansată în 2013, permite gestionarea volumelor mari de date prin aşa-numită arhitectură lakehouse, fiind singura platformă software care combină datele cu Inteligenţa artificială. În 2022, compania era evaluată la 38 de miliarde de dolari.

Realizator şi moderator Marian Voicu

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

Maria Cîrneci, aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cei 45 de ani de cântec ai artistei împreună cu Mioara Velicu, Ionuţ Fulea, Cornelia şi Lupu Rednic, precum ...

 

#tvri